FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER

Et vigtigt valg alle gravide bør tage stilling til: Folat vs. folinsyre?

Et vigtigt valg alle gravide bør tage stilling til: Folat vs. folinsyre?

“Til mit kommende barn vil jeg have FOLAT - ikke folinsyre”

Tine Stampe, Founding Mother La Roar Life Science

 

Af hensyn til dit barn

Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage et tilskud folsyre allerede før du bliver gravid og hele 1. trimester, eftersom det har væsentlig betydning allerede i det tidlige stadie i graviditeten. Det gør de fordi lav folatstatus hos moderen har vist sig, at være en risikofaktor i forhold til udvikling af neuralrørsdefekter hos det voksende foster. Da de neurale rør lukkes tidligt i graviditeten, allerede omkring 22-29 dage inde, er det vigtigt at tage folsyre tidligt, og allerede før du planlægger graviditet. Folat er altså noget du bør tage især af hensyn til dit kommende barn. Udover at støtte din baby bidrager folat til immunsystemets normale funktion og spiller en rolle i celledelingsprocessen.

Folsyre er ikke bare folsyre

Folsyre er således et must når det handler om din graviditet og dit barn. Men vidste du, at der er forskel på folsyre? Det er ikke helt ligegyldigt hvilken folsyre du vælger, da der er forskel på optageligheden afhængig af kilden. 

Folsyre er den overordnede betegnelse for B9-vitaminet, men typisk adskiller man mellem to forskellige former for folsyre:

Folinsyre - den syntetiske form

Den anden form for folsyre er folinsyre; et syntetisk molekyle. I modsætning til folat er det ikke al folinsyre der bliver omdannet til den aktive form 5-MTHF i fordøjelsessystemet. Det skal nedbrydes i leveren, hvilket fører til adskillige reaktioner i enzymer og stofskiftet. Denne proces kan føre til store mængder ubearbejdet folsyre, som kan give udfordringer ift. hvordan kroppen optager vitaminet. Selv en lille daglig dosis på 400 mcg folinsyre kan forårsage at der ophobes ubearbejdet folinsyre i dine blodbaner. Ved folinsyre skal man således være opmærksom på, at den ikke har lige så let optagelighed i kroppen som folat. 

Folat - den naturlige form

Folat er den organiske eller naturlige form, også kendt som Food state vitamin. Denne folsyrekilde er en aktiv form for folat, hvilket har betydning for dens biotilgængelighed - altså hvordan den omdannes og optages i kroppen. Det gør den naturligt gennem slimhinderne, der findes i tyndtarmen. Fordøjelsessystemet er i stand til at omdanne alle former for folat til 5-MTHF (den aktive form for folat), som er det molekyle, der går i blodet. Din krop genkender den naturlige form som “mad”, og er altså klar til at omdanne og optage folat. 

Folat dannes i planter og i mikroorganismer. Vi kan ikke selv danne vitaminet, og derfor må vi få folat via den kost, vi spiser. Du kan finde folat fx i spinat, broccoli, æg, bælgfrugter, brune bønner, brød og gryn. Andre kilder er bær (bl.a. jordbær og hindbær) og frugter (fx mangofrugt og papaya). Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage et folat-tilskud som supplement til din kost, da den anbefalede dosis for gravide er betydeligt større end den mængde folat, man typisk får via kosten. 

Hvilken folsyre bør du vælge?

Hos La Roar Life Science anbefaler vi folat, den naturlige folsyrekilde 5-methyltetrahydrofolat (5-MTHF), som er den vi også benytter i vores kosttilskud FertilityCare. Denne folsyrekilde er en aktiv form for folat, hvilket har en betydning ift. dens biotilgængelighed, altså hvordan den omdannes og optages i kroppen. Kroppen genkender folat som mad - i modsætningen til den syntetiske form folinsyre - og den har derfor nemmere ved at optage det, og du får de vitaminer og mineraler, du har brug for. Det er nemlig ikke lige meget, hvad du fylder i din krop.

Hos La Roar går vi ind for den naturlige løsning til en sund fertilitet. I vores kosttilskud håndplukker vi alle ingredienserne nøje, så vi er sikre på effektive og næringsholdige ingredienser med aktiv virkning, som vi kan stå inde for. Du kan læse nærmere om hver enkelt ingrediens under hvert kosttilskud. 

Vi tror på at det har en betydning for kroppen, hvilke næringsstoffer du fylder den med. I forbindelse med en graviditet er det ekstra vigtigt at kroppen har de byggesten og den næring, som den har brug for, så den har de bedst mulige forudsætninger for det lille ny liv, der er på vej❤

Du kan læse mere om emnet i vores blogindlæg 4 ting du bør vide om folat (folsyre) op til ønsket graviditet.

 Læs nærmere om La Roars FertilityCare med zink og folat:

FertilityCare™ er et unikt sammensat multivitamin-mineral, planteekstrakt og omega-3 kosttilskud med zink, der bidrager til normal frugtbarhed og reproduktion, hvorved vi har taget stilling til næringstoffernes kilder og sammensætning.

Fertilitet betyder evnen til at få børn og er et synonym for frugtbar, som betyder rig på næring. Flere studier har vist, at mineralet zink evner at bidrage til normal fertilitet og reproduktion. Denne tablet indeholder den letoptagelige zink, zinkbisglycinat chelat. 

Folsyre er et vitamin, der findes i kosten, men det kan være nødvendigt at tage et tilskud for at få tilstrækkeligt i forbindelse med graviditet. 

Supplerende indtag af folsyre øger moderens folatstatus. En lav folatstatus hos moderen er en risikofaktor i forhold til udvikling af neuralrørsdefekter hos det voksende foster. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen alle et dagligt tilskud på 400 μg folsyre, fra graviditeten planlægges og til og med 3 måneder henne i graviditeten. 

Vi gør brug af folsyrekilden 5-methyltetrahydrofolat, som er en naturlig form for folsyre.

Du kan læse meget mere om La Roars produkter og deres ingredienser her. Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du har spørgsmål.

 

 

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 8/9-2023

  Et vigtigt valg alle gravide bør tage stilling til: Folat vs. folinsyre?
  Valg af folat eller folinsyre før og under graviditeten er et vigtigt spørgsmål, som alle gravide bør overveje. Vidste du fx at der er forskel...
 • 11/4-2023

  Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort
  Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort. Spontan abort betyder, at man mister fosteret før uge 22. Mellem 15 til 20 % af alle graviditeter...
 • 22/6-2022

  'Join the Pudding Club' overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd?

  Overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd, er du på vej ind i en proces, hvor du skal foretage en række...

 • 16/5-2022

  Hvad gjorde du? Efterfødselssamtale med Tine Stampe
  Jeg har ikke talt ret meget om min graviditet - hverken på de sociale medier eller blandt netværk og venner. Det er egentlig...
 • 23/4-2022

  'Join the Pudding Club' Hvordan fortæller du chefen du skal på barsel?
  Størstedelen af alle kvinder oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at skulle fortælle deres arbejdsplads, at de er blevet gravide. Men...
 • 10/4-2022

  'Join the Pudding Club' med Fertilitetsprofessor Peter Humaidan

  Fertilitetsprofessor Peter Humaidan er gæst i anden sæson af ‘Join The Puddingclub’. Og det er ikke kun, fordi han ved alt om “supersæd”, som han...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen