Bliv medlem og få masser af fordele / Fri fragt på alle ordrer / Hurtig levering 1-3 hverdage

4 ting du bør vide om folat (folsyre) op til ønsket graviditet

Planlægger du graviditet, og har du også hørt, at du skal spise folsyre? Vi ved, at kosttilskud kan være lidt af en jungle - hvad man skal spise, hvor meget og hvor længe? Folsyre er et vigtigt vitamin, især når vi taler om graviditet. Derfor dykker vi her ned i 4 ting, du skal vide om folsyre, når du planlægger graviditet.

 

1. Folat anbefales FØR ønsket graviditet

Lad os starte med at understrege, at folsyre er et vigtigt vitamin for dig, der planlægger graviditet - både før graviditet og i den første tid af graviditeten. Folsyre er et B-vitamin - B9 for at være helt præcis - der bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde.  

Supplerende indtag af folat øger folatstatus hos moderen. En lav folatstatus hos moderen er en risikofaktor i forhold til udvikling af neuralrørsdefekter hos det voksende foster. Da de neurale rør lukkes tidligt i graviditeten, allerede omkring 22-29 dage inde, er det vigtigt at tage folat-tilskud allerede fra graviditet begynder at blive en overvejelse. Sundhedsstyrelsen anbefaler 400 μg folat op til ønsket graviditet og gennem hele første trimester. Derfor siger vi ligeledes, at La Roars kosttilskud er til “så snart den søde tanke melder sig”. Udover at støtte din baby bidrager folat til immunsystemets normale funktion og spiller en rolle i celledelingsprocessen.

 

2. Folsyre, folinsyre, folat… Kend forskellen

Folsyre er den overordnede betegnelse for B9-vitaminet, men vidste du, at der findes forskellige former for det? Tillad os at forklare. Typisk adskiller man mellem to forskellige former for folsyre: folinsyre som er den syntetiske form, og folat der er den naturlige form.

Hos La Roar benytter vi den naturlige folsyrekilde 5-methyltetrahydrofolat (5-MTHF). Denne folsyrekilde er en aktiv form for folsyre, hvilket spiller en rolle for dens biotilgængelighed - altså hvordan den omdannes og optagetes i kroppen.

Folat skal i modsætning til folinsyre nemlig gennemgå et par enzymkonvertering mindre. Dog skal det sige, at hvad end du vælger folat eller folinsyre, så har de to den sammen sundhedsanprisning, nemlig at folsyre bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde. Du kan læse mere om vores folat her.


3. Det kan være svært at få tilstrækkeligt med folsyre gennem kosten alene

Det kan være utrolig svært at opnå tilstrækkelige mængder af folat selv, når du forbereder kroppen på graviditet- og det er sikkert også derfor Sundhedstyrelsen anbefaler folat via et tilskud. Folat dannes i planter og i mikroorganismer og vi kan ikke selv danne vitaminet og må derfor få folat via den kost, vi spiser. Du kan finde folat fx i spinat, broccoli, æg, bælgfrugter, brune bønner, brød og gryn. Andre kilder er bær (fx jordbær og hindbær) og frugter (fx mangofrugt og papaya).

Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage et folat-tilskud som supplement til din kost, da den anbefalede dosis for gravide er betydeligt større end den mængde folat, man typisk kan få gennem kosten. 


4. Overskydende vitamin udskilles igen ganske hurtigt via urinen
Folsyre hører som sagt til gruppen af B-vitaminer, der består af hele 8 forskellige vitaminer. Folsyre optages som de andre B-vitaminer højt i tyndtarmen og er et vandopløseligt vitamin, hvor det overskydende vitamin udskilles igen ganske hurtigt via urinen. Det betyder også, at du ikke skal bekymre dig om at få for meget folat eller begynde på folat-tilskud for tidligt.


Du kan læse meget mere om La Roars produkter og deres ingredienser her. Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du har spørgsmål.

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 21/12-2020

  5 tips til mandens fertilitet
  Kære mand, planlægger du og din partner graviditet? Her giver vi 5 tips til mandens fertilitet og sætter endnu en gang fokus på alt...
 • 21/12-2020

  Krill vs fiskeolie - kender du forskellen?

  De fleste har nok hørt om fiskeolie som en kilde til omega-3 fedtsyrer, men hvad med krillolie? Og hvad med forskellen på de...

 • 30/11-2020

  7 positive du-må-godt råd til dig der planlægger graviditet

  Vi kan godt blive liiiidt trætte i sokkerne af hele tiden at blive tudet ørerne fulde med alt det man ikke må eller skal...

 • 16/11-2020

  4 ting du bør vide om folat (folsyre) op til ønsket graviditet

  Planlægger du graviditet, og har du også hørt, at du skal spise folat, også kaldet folsyre? Vi ved, at kosttilskud kan være lidt...

 • 8/10-2020

  Græskarsuppe - folat og vitamin A- og C
  Græskar er i sæson og er derfor dejlig at bruge i efterårskøkkenet. En af vores yndlingsmåder at bruge græskar på i køkkenet er i en...
1/6

Se alle artikler

Good things will happen