FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER

4 ting du bør vide om folat (folsyre) op til ønsket graviditet

Planlægger du graviditet har du sikkert fået af vide, at du skal spise folsyre.

Hvis ikke, vil de fleste læger helt sikkert anbefale dig det i samme øjeblik du sidder med en positiv graviditet test i hånden og hvorfor så det?

Her får du 4 punkter der hjælper dig til at forstå hvorfor og hvilken folsyrekilde du skal vælge.

1. Folat er for barnets skyld - ikke din

Vi ved altså, at folsyre er et vigtigt vitamin for dig, der planlægger graviditet - både før graviditet og særligt i den første tid af graviditeten. Folat bidrager nemlig til vævsvæksten hos den gravide kvinde.  

Men derudover har en lav folatstatus hos moderen vist sig, at være en risikofaktor i forhold til udvikling af neuralrørsdefekter hos det voksende foster. Da de neurale rør lukkes tidligt i graviditeten, allerede omkring 22-29 dage inde.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor 400 μg folat op til ønsket graviditet og gennem hele første trimester. Derfor siger vi ligeledes, at La Roars kosttilskud er fra “så snart den søde tanke melder sig”.

Udover at støtte din baby bidrager folat til immunsystemets normale funktion og spiller en rolle i celledelingsprocessen.

 

 2. Folsyre, folinsyre, folat… Kend forskellen

Folsyre er den overordnede betegnelse for B9-vitaminet, men vidste du, at der findes forskellige former for folsyre? Typisk adskiller man mellem to forskellige former for folsyre:

 1. folinsyre som er den syntetiske form
 2. folat der er den organiske eller naturlige form.

Hos La Roar benytter vi os af den naturlige folsyrekilde 5-methyltetrahydrofolat (5-MTHF). Denne folsyrekilde er en aktiv form for folat, hvilket spiller en rolle for dens biotilgængelighed - altså hvordan den omdannes og optagetes i kroppen.

Folat skal i modsætning til folinsyre nemlig gennemgå et par enzymkonvertering mindre. Dog skal det sige, at man fra EFSA (EU) ikke skelner hvad end du vælger folat eller folinsyre, så har de to den sammen sundhedsanprisning, nemlig at folsyre bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde. Du kan læse mere om vores folat i FertilityCare her.

3. Overskydende vitamin udskilles igen ganske hurtigt via urinen

Folsyre hører som sagt til gruppen af B-vitaminer, der består af hele 8 forskellige vitaminer. Folsyre optages som de andre B-vitaminer højt i tyndtarmen og er et vandopløseligt vitamin, hvor det overskydende vitamin udskilles igen ganske hurtigt via urinen. Det betyder også, at du ikke skal bekymre dig om at få for meget folat eller begynde på folat-tilskud for tidligt.

 

4. Det kan være svært at få tilstrækkeligt med folsyre gennem kosten alene

Det kan være utrolig svært at opnå tilstrækkelige mængder af folat selv, når du forbereder kroppen på graviditet- og det er sikkert også derfor Sundhedstyrelsen anbefaler folat via et tilskud. Folat dannes i planter og i mikroorganismer og vi kan ikke selv danne vitaminet og må derfor få folat via den kost, vi spiser. Du kan finde folat fx i spinat, broccoli, æg, bælgfrugter, brune bønner, brød og gryn. Andre kilder er bær (fx jordbær og hindbær) og frugter (fx mangofrugt og papaya).

Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage et folat-tilskud som supplement til din kost, da den anbefalede dosis for gravide er betydeligt større end den mængde folat, man typisk kan få gennem kosten. 

Du kan læse meget mere om La Roars produkter og deres ingredienser her. Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du har spørgsmål.

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 22/6-2022

  'Join the Pudding Club' overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd?

  Overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd, er du på vej ind i en proces, hvor du skal foretage en række...

 • 16/5-2022

  Hvad gjorde du? Efterfødselssamtale med Tine Stampe
  Jeg har ikke talt ret meget om min graviditet - hverken på de sociale medier eller blandt netværk og venner. Det er egentlig...
 • 23/4-2022

  'Join the Pudding Club' sådan fortæller du chefen du skal på barsel?
  Størstedelen af alle kvinder oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at skulle fortælle deres arbejdsplads, at de er blevet gravide. Men...
 • 10/4-2022

  'Join the Pudding Club' med Fertilitetsprofessor Peter Humaidan

  Fertilitetsprofessor Peter Humaidan er gæst i anden sæson af ‘Join The Puddingclub’. Og det er ikke kun, fordi han ved alt om “supersæd”, som han...

 • 10/3-2022

  Ny sæson af ’Join the Pudding Club’: Velkommen til den anden side af barnløsheden
 • 7/2-2022

  Derfor skal du vælge FertilityCare™ kosttilskud til før graviditet + 1. trimester

  FertilityCare™ med zink, der bidrager til normal frugtbarhed, er et af vores førende kosttilskud - men har også mange andre skønne fordele.

1/6

Se alle artikler

Good things will happen