FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER

4 ting du bør vide om folat (folsyre) op til ønsket graviditet

Planlægger du graviditet har du sikkert fået af vide, at du skal spise en god folsyre!

Hvis ikke, vil de fleste læger helt sikkert anbefale dig det i samme øjeblik du sidder med en positiv graviditet test i hånden og hvorfor så det?

Her får du 4 punkter der hjælper dig til at forstå hvorfor og hvilken folsyre-kilde du skal vælge.

1. Folat er for barnets skyld - ikke din

Kliniske studier har vist at folsyre, også kaldet folsyre eller B9-vitamin, er et vigtigt vitamin for dig, der planlægger graviditet - både op til, men også under graviditet -og helt særligt i den første tid af din graviditet.

Det skyldes, at en lav folatstatus hos moderen har vist sig, at være en risikofaktor i forhold til udvikling af neuralrørsdefekter hos det voksende foster. 

De neuralerør lukkes tidligt i graviditeten, allerede omkring 22-29 dage inde, og det er netop derfor Sundhedsstyrelsen anbefaler 400 μg folat op til ønsket graviditet og gennem hele første trimester.

Udover at støtte din baby og bidrage til vævsvæksten hos den gravide, understøtter folat til immunsystemets normale funktion, samt spiller en rolle i celledelingsprocessen. 

 

 2. Folsyre, folinsyre, folat… Kend forskellen

Folsyre er den overordnede betegnelse for B9-vitaminet, men vidste du, at der findes forskellige former for folsyre?

Typisk adskiller man mellem to forskellige former for folsyre:

 1. folinsyre som er den syntetiske form (optages i din lever)
 2. folat der er den organiske eller naturlige form (optaget i tarmen)

Hos La Roar anbefaler og benytter vi os af den naturlige folsyrekilde 5-methyltetrahydrofolat (5-MTHF). Denne folsyrekilde er en aktiv form for folat, hvilket spiller en rolle for dens biotilgængelighed - altså hvordan den omdannes og optagetes i kroppen.

Folat skal i modsætning til folinsyre nemlig gennemgå et par enzymkonvertering mindre, men at folinsyre med det ekstra enzymkonvateringer bliver til folat i kroppen, som så derefter er genkendelig for kroppen og til at optage. 

Det skal det sige, at man fra EFSA (Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet) IKKE skelner mellem de to kilder, når vi som kosttilskud virksomheder skal ud at markedsfører den dyre folat vs. noget billegere folinsyre. Lidt old shcool hvis du spørger os. Begrundelsen er, at folinsyre jo bliver til folat i kroppen - jo tak - men det er en omkostningstung affære og kan man så være helt sikker på at få den tilstrækkelige mængde? Og desuden foretrækker vi, som oftes den organiske vitamin fremfor den syntetiske - og ikke mindst mener vi forbrugerne har ret til den viden uden at de skal tage en flerårig ernæringsuddannelse i kosttilskud.

Så være OBS når du vælger din folsyre, at det er af kilden folat og ikke folinsyre. Sundhedsanprisning er nemlig den samme, at folsyre bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde. Du kan læse mere om La Roars organiske folat i FertilityCare her.

3. Overskydende vitamin udskilles igen ganske hurtigt via urinen

Folat hører som sagt til gruppen af B-vitaminer, der består af hele 8 forskellige vitaminer. Den optages som de andre B-vitaminer højt i tyndtarmen og er et vandopløseligt vitamin, hvor det overskydende vitamin udskilles igen ganske hurtigt via urinen. Det betyder også, at du ikke skal bekymre dig om at få for meget folat eller begynde på folat-tilskud for tidligt, men at du hele tiden skal have det tilført via din kost og kosttilskud. Det er særligt op til og under din graviditet, så du sikre du for tilstrækkeligt. 

 

4. Det kan være svært at få tilstrækkeligt med folat gennem kosten alene

Det kan være utrolig svært at opnå tilstrækkelige mængder af folat selv, når du forbereder kroppen på graviditet- og det er også derfor Sundhedstyrelsen anbefaler folat via et tilskud. Folat dannes i planter og i mikroorganismer og vi kan ikke selv danne vitaminet og må derfor få folat via den kost, vi spiser. Du kan finde folat naturligst i fx spinat, broccoli, æg, bælgfrugter, brune bønner, bær og gryn.

Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage et folat-tilskud som supplement til din kost, da den anbefalede dosis for gravide er betydeligt større end den mængde folat, man typisk kan få gennem kosten. 

Du kan læse meget mere om La Roars produkter og deres ingredienser her. Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du har spørgsmål.

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 13/7-2024

  Fertilitet Efter Abort: Hvordan Påvirkes Chancerne?

  Hvordan Påvirkes Chancerne? Udforsk, hvordan en abort kan påvirke din fremtidige fertilitet, både fysisk og følelsesmæssigt. Få indsigt i helingsprocessen, og hvordan du...

 • 13/7-2024

  Sådan måler du sædkvaliteten

  At måle sædkvaliteten er vigtigt for at vurdere din reproduktionsevne. Denne artikel guider dig gennem de forskellige metoder til måling af sædkvalitet, forståelse...

 • 13/7-2024

  Håndtering af Halsbrand under Graviditet

  Håndter halsbrand under graviditet med vores omfattende guide. Lær om årsagerne, naturlige løsninger, medicinske behandlinger og forebyggelsestips for at lindre halsbrand og få...

 • 13/7-2024

  Beregn Termin: En Guide til At Beregne Din Termin Online

  Lær at beregne din termin online og få en forståelse af, hvornår du kan forvente at møde din baby. Denne guide dækker de...

 • 13/7-2024

  Tjek Fertilitet hos Kvinder: Alt du behøver at vide

  Tjek Fertilitet hos Kvinder: Alt du behøver at vide. Læs om de grundlæggende og avancerede aspekter af kvindelig fertilitet, og find ud af,...

 • 13/7-2024

  Jeg er gravid - Hvad gør jeg?

  Når du finder ud af, at du er gravid, kan det være overvældende. Vores guide hjælper dig med at forstå graviditetstegn, håndtere stress...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen