Fri fragt på alle ordrer / Hurtig levering 1-3 hverdage

4 ting du skal vide om folsyre, når du ønsker at blive gravid

Planlægger du graviditet, og har du også hørt, at du skal spise folsyre? Vi ved, at kosttilskud kan være lidt af en jungle - hvad man skal spise, hvor meget og hvor længe? Folsyre er et vigtigt vitamin, især når vi taler om graviditet. Derfor dykker vi her ned i 4 ting, du skal vide om folsyre, når du ønsker at blive gravid.

 

1. Folsyre er vigtigt allerede før, du bliver gravid

Lad os starte med at understrege, at folsyre er et vigtigt vitamin for dig, der planlægger graviditet - både før graviditet og i den første tid af graviditeten. Folsyre er et B-vitamin - B9 for at være helt præcis - der bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde, og som spiller en vigtig rolle for, at fostrets neuralrør lukkes normalt.

Supplerende indtag af folsyre øger folatstatus hos moderen. En lav folatstatus hos moderen er en risikofaktor i forhold til udvikling af neuralrørsdefekter hos det voksende foster. Da de neurale rør lukkes tidligt i graviditeten, allerede omkring 22-29 dage inde, er det vigtigt at tage folsyretilskud allerede fra graviditet begynder at blive en overvejelse. Sundhedsstyrelsen anbefaler 400 μg folsyre op til ønsket graviditet og gennem hele første trimester. Derfor siger vi ligeledes, at La Roars kosttilskud er til “så snart den søde tanke melder sig”. Udover at støtte din baby er folsyre også vigtigt for dig selv for produktionen af røde blodlegemer og kroppens celledelinger.

2. Folsyre, folinsyre, folat… Kend forskellen
Folsyre er ikke bare folsyre. Folsyre er den overordnede betegnelse for B9-vitaminet, men vidste du, at der findes forskellige former for det? Tillad os at forklare. Typisk adskiller man mellem to forskellige former for folsyre: folinsyre som er den syntetiske form, og folat der er den naturlige form.

Hos La Roar er vi store fortalere for folat, og i vores kosttilskud benytter vi derfor den naturlige folsyrekilde 5-methyltetrahydrofolat (5-MTHF). Denne folsyrekilde er en aktiv form for folsyre, hvilket spiller en rolle for dens biotilgængelighed - altså hvordan den omdannes og optagetes i kroppen. Folat skal i modsætning til folinsyre nemlig gennemgå et par enzymkonvertering mindre. Dog skal det sige, at hvad end du vælger folat eller folinsyre, så har de to den sammen sundhedsanprisning, nemlig at folsyre bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde. Du kan læse mere om vores folat her.


3. Det kan være svært at få tilstrækkeligt med folsyre gennem kosten alene
Det kan være utrolig svært at opnå tilstrækkelige mængder af folsyre selv, når du forbereder kroppen på graviditet. Folsyre dannes i planter og i mikroorganismer og vi kan ikke selv danne vitaminet og må derfor få folsyre via den kost, vi spiser. Du kan finde folsyre fx i spinat, broccoli, æg, bælgfrugter, brune bønner, brød og gryn. Andre kilder er bær (fx jordbær og hindbær) og frugter (fx mangofrugt og papaya). Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage et folsyretilskud som supplement til din kost, da den anbefalede dosis for gravide er betydeligt større end den mængde folsyre, man typisk kan få gennem kosten. 


4. Overskydende vitamin udskilles igen ganske hurtigt via urinen
Folsyre hører som sagt til gruppen af B-vitaminer, der består af hele 8 forskellige vitaminer. Folsyre optages som de andre B-vitaminer højt i tyndtarmen og er et vandopløseligt vitamin, hvor det overskydende vitamin udskilles igen ganske hurtigt via urinen. Det betyder også, at du ikke skal bekymre dig om at få for meget folsyre eller begynde på folsyretilskud for tidligt.


Du kan læse meget mere om La Roars produkter og deres ingredienser her. Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du har spørgsmål.

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 16/11-2020

  4 ting du skal vide om folsyre, når du ønsker at blive gravid
 • 8/10-2020

  Græskarsuppe - folat og vitamin A- og C
  Græskar er i sæson og er derfor dejlig at bruge i efterårskøkkenet. En af vores yndlingsmåder at bruge græskar på i køkkenet er i en...
 • 3/9-2020

  Friske figner
  Det er sæson for friske figner. Figner indeholder naturligt massere af fibre samt mineraler og vitaminer såsom vitamin K, vitamin A, folat og zink.
 • 3/9-2020

  Fertilitetsmyte: Kaffe
  Har kaffe en negativ effekt på fertiliteten, og skal du virkelig skrotte morgenkaffen, hvis du planlægger graviditet?
 • 1/9-2020

  Kantareller
  Kantareller smager fantastisk og kan bruges i et hav af opskrifter. Tilbered dem på panden med lidt smør, citronskal, persille, skalotteløg og sort peber. Server...
1/6

Se alle artikler

Good things will happen