Bliv medlem og få masser af fordele / Fri fragt på alle ordrer / Hurtig levering 1-3 hverdage

4 ting du bør vide om folat (folsyre) op til ønsket graviditet

Planlægger du graviditet har du sikkert fået af vide, at du skal spise folsyre.

Hvis ikke, vil de fleste læger helt sikkert anbefale dig det i samme øjeblik du sidder med en positiv graviditet test i hånden og hvorfor så det?

Her får du 4 punkter der hjælper dig til at forstå hvorfor og hvilken folsyrekilde du skal vælge.

1. Folat er for barnets skyld - ikke din

Vi ved altså, at folsyre er et vigtigt vitamin for dig, der planlægger graviditet - både før graviditet og særligt i den første tid af graviditeten. Folat bidrager nemlig til vævsvæksten hos den gravide kvinde.  

Men derudover har en lav folatstatus hos moderen vist sig, at være en risikofaktor i forhold til udvikling af neuralrørsdefekter hos det voksende foster. Da de neurale rør lukkes tidligt i graviditeten, allerede omkring 22-29 dage inde.

Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor 400 μg folat op til ønsket graviditet og gennem hele første trimester. Derfor siger vi ligeledes, at La Roars kosttilskud er fra “så snart den søde tanke melder sig”.

Udover at støtte din baby bidrager folat til immunsystemets normale funktion og spiller en rolle i celledelingsprocessen.

 

 2. Folsyre, folinsyre, folat… Kend forskellen

Folsyre er den overordnede betegnelse for B9-vitaminet, men vidste du, at der findes forskellige former for folsyre? Typisk adskiller man mellem to forskellige former for folsyre:

 1. folinsyre som er den syntetiske form
 2. folat der er den organiske eller naturlige form.

Hos La Roar benytter vi os af den naturlige folsyrekilde 5-methyltetrahydrofolat (5-MTHF). Denne folsyrekilde er en aktiv form for folat, hvilket spiller en rolle for dens biotilgængelighed - altså hvordan den omdannes og optagetes i kroppen.

Folat skal i modsætning til folinsyre nemlig gennemgå et par enzymkonvertering mindre. Dog skal det sige, at man fra EFSA (EU) ikke skelner hvad end du vælger folat eller folinsyre, så har de to den sammen sundhedsanprisning, nemlig at folsyre bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde. Du kan læse mere om vores folat her.

3. Overskydende vitamin udskilles igen ganske hurtigt via urinen

Folsyre hører som sagt til gruppen af B-vitaminer, der består af hele 8 forskellige vitaminer. Folsyre optages som de andre B-vitaminer højt i tyndtarmen og er et vandopløseligt vitamin, hvor det overskydende vitamin udskilles igen ganske hurtigt via urinen. Det betyder også, at du ikke skal bekymre dig om at få for meget folat eller begynde på folat-tilskud for tidligt.

 

4. Det kan være svært at få tilstrækkeligt med folsyre gennem kosten alene

Det kan være utrolig svært at opnå tilstrækkelige mængder af folat selv, når du forbereder kroppen på graviditet- og det er sikkert også derfor Sundhedstyrelsen anbefaler folat via et tilskud. Folat dannes i planter og i mikroorganismer og vi kan ikke selv danne vitaminet og må derfor få folat via den kost, vi spiser. Du kan finde folat fx i spinat, broccoli, æg, bælgfrugter, brune bønner, brød og gryn. Andre kilder er bær (fx jordbær og hindbær) og frugter (fx mangofrugt og papaya).

Sundhedsstyrelsen anbefaler at tage et folat-tilskud som supplement til din kost, da den anbefalede dosis for gravide er betydeligt større end den mængde folat, man typisk kan få gennem kosten. 

Du kan læse meget mere om La Roars produkter og deres ingredienser her. Du er altid velkommen til at skrive til os, hvis du har spørgsmål.

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 3/6-2021

  Kost & graviditet

  Op til og under graviditet har du et ekstra behov for særlige næringsstoffer. Derfor er det ekstra vigtigt, at du skruer op for den...

 • 11/5-2021

  Opskrift: Salat med grønne asparges, fjordrejer og kold purløgscreme

  Asparges sæsonen en står for døren og vi glæder os til at nyde de sprøde friske stænger. Asparges er en af de ældste dyrkede køkkenurter...

 • 6/5-2021

  Skøn og nem morgenmad

  Bircher Müsli blev udviklet i slutningen af ​​det 19. århundrede af den schweiziske læge Maximilian Bircher-Brenner til hans patienter. Her får du vores...

 • 21/4-2021

  Færre for tidligt fødte børn under lockdown

  ​Undersøgelse fra Rigshospitalet og Statens Serum Institut viser et fald på 90%. Forskerne vil nu grave sig dybere ned i, hvad...

 • 19/4-2021

  Vita betyder liv

  Ordet vita stammer fra latin og betyder liv. Vitaminer er organiske stoffer og en gruppe af kemisk meget forskellige stoffer, der består af...

 • 4/4-2021

  Kvinders ægkvalitet topper først i midten af 20'erne.

  Du har sikkert ligesom mange andre hørt, at du ikke må vente for længe med at få børn, og at det kun bliver...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen