FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER

9 tidlige graviditetstegn

Ømme bryster, lugtesans som en sporhund og udebleven menstruation. Disse tegn kan alle betyde, at du er gravid.  Vi har sammensat en liste med 9 forskellige graviditetstegn, så du kan få en forståelse af, hvad din kloge krop fortæller dig.

Det mest åbenlyse graviditetstegn, som de fleste af os kan komme i tanke om, er en udebleven menstruation. Men vi møder også mange kvinder, der oplever en uregelmæssig cyklus, og derfor er en udebleven menstruation ikke nødvendigvis lig med graviditet, da det ligesåvel kan være tegn på hormonelle forstyrrelser, stress og andre årsager.

Derfor får du her 9 tidlige graviditetstegn:

1) Jeg lukker lige øjnene ... bare en lille smule!

Ekstrem træthed kan være et tidligt tegn på en graviditet.

Er du mere træt end normalt og har du svært ved at holde øjnene åbne, når klokken nærmer sig 19 – 20 stykker – så kan dette være et tegn på, at din krop bruger ekstra energi og derfor kalder på mere ro og hvile end normalt. Omfavn det.
 
Kroppen bruger nemlig en stor del af sin energi på at skabe og forberede sig på det lille, nye liv, der vokser inde i dig. Det betyder, at der ikke er meget energi tilovers til dig og slet ikke til dagens praktiske gøremål. For nogle gravide kan trætheden være voldsom, mens andre næsten ikke bemærker det.

 

2)  Ingen trampolin til mig, tak!

Er dine bryster så ømme, at det næsten er uudholdeligt at hoppe, løbe og strammer BH'en? Så er der helt sikkert noget hormonelt på spil i din krop. Når du er blevet gravid, begynder dine bryster at forberede sig på at skulle amme din kommende baby.

Nogle gravide mærker det allerede 1-2 uger efter befrugtningen, og det er for mange et af de aller tidligste graviditetstegn. Brystvævet påvirkes af hormonerne i kroppen, og den øgede hormonmængde tilbageholder væske i brystvævet, som giver større og ømme bryster.

 

3) Smager kaffen af rusten jern, og lufter han lidt af løg?

Tove Ditlevsen havde en fantastisk evne til at fængsle os med hendes ærlige ord – og vi er i hvert fald ikke i tvivl om, hvordan Tove oplevede sine tidlige graviditetstegn: 

 Jeg ved jeg er gravid, når kaffen smager af rusten jern.”
 
Lugter alt og alle omkring dig pludselig mere intenst og måske anderledes, end de plejer? Mange kvinder, ligesom Tove, oplever ændringer i deres sanser allerede tidligt i deres graviditet. Især smags- og lugtesansen forstærkes.
 
Hvorfor, vides ikke med sikkerhed. Nogle mener, at kvinder på den måde undgik fordærvet mad i urtiden, og denne skærpede lugte -og smagssans var en forsvarsmekanisme for ikke at skade fosteret.

4) Hold kæft, hvor er du latterlig! 

Hvis du, ligesom vores skønne ambassadør Cecilie, tager dig selv i at tude over ”I Hus til Halsen” eller bliver du pludselig irriteret over meget små ting, så kan vi fortælle dig, at humørsvingninger er endnu et klassisk og naturligt graviditetstegn.

Når du er gravid, øges hormonniveauet i kroppen kraftigt, hvilket kan resultere i voldsomme raserianfald og episke tudeture, der er en Hollywood-film værdig.

5) Gulerod – nej tak – stik mig en Snickers!

Kan du pludselig ikke tænke på andet end Snickers og syltede agurker? Og kniber det med at få dine ellers sunde kostvaner ned?

Cravings og ændring i madvaner er endnu et kendt graviditetstegn. Mange gravide oplever et ”nej tak” til deres tidligere yndlingsspise, mens nye og underlige ingredienser pludselig bliver det eneste, de har lyst til.

Vi vil anbefale dig at lytte til dine cravings. Sukker er eksempelvis en typisk craving ved træthed – og noget kunne tyde på, at du skal hvile dig mere. En anden craving kunne være salt og ”junkfood.” Tjek måske om du får nok væske i løbet af dagen. Og hvis du konstant har lyst til appelsiner og andre citrusfrugter, så kalder din krop måske på mere C-vitamin?

Og det samme gør sig faktisk gældende, når du gerne vil være gravid - lyt til dine cravings og skriv til os, hvis vi skal hjælpe dig med at forstå dem: info@la-roar.com. Op til ønsket graviditet anbefaler vi kosttilskud FertilityCare. 

6) Puha..  jeg tror, at det kommer op igen!!

Kvalme og opkast er nok det mest kendte graviditetstegn. Mens nogle gravide slipper ganske let, tilbringer andre timer med hovedet i toilettet. Årsagen til kvalmen er det øgede hormonniveauer i kroppen.

For langt de flere er det dog overstået i løbet af de først 2-3 måneder. Så hold ud! Det er formentlig kun en fase.

7) Av mit hoved!

I begyndelse af graviditeten kan stigningen af hormoner give hovedpine hos nogle. Vær opmærksom på du får væske nok 1,5 - 2 liter dagligt.

Under graviditeten oplever de fleste kvinder med migræne færre migræneanfald. Man antager, at mere stabile hormonniveauer er årsagen til dette. Det anbefales dog, at du under graviditeten så vidt som muligt, bør prøve at undgå at bruge migrænemedicin.

Kontakt egen læge, hvis du har behov for smertestillende i forbindelse med et migræneanfald.

Vi anbefaler på lige fod med Sundhedsstyrelsen, at du som gravide indtager så lidt smertestillende som muligt. Hvis hovedpinen bliver for slem, er det bedre at dulme smerten med midler som Panodil eller Pamol, der indeholder paracetamol, fremfor piller som Ibuprofen, som du gerne skal undgå.

8) Bare jeg ku´ slå en prut!

Føler du dig oppustet, og kan du næsten ikke knappe bukserne? Hormonet progesteron, hvis vigtigste funktion er (sammen med østradiol/østrogen) at gøre livmoderen modtagelig for det befrugtede æg.

Det kan ligeledes få dit fordøjelsessystem til at sætte hastigheden ned, hvilket kan give oppustet mave. Nus og omfavn din luftige mave, for den vil dig måske noget rigtig godt.

9) Øv, så blev det nok ikke denne gang (men det gjorde det!)

Mange kvinder oplever, at de pletbløder omkring det tidspunkt, de skulle have haft deres menstruation. Det er helt normalt og ikke farligt for graviditeten. Det kan nemlig meget vel skyldes ægget, der har sat sig fast på livmodervæggen.

Da det godt kan ligne en let menstruation, tror nogen kvinder, at de ikke er gravide. Gå til din læge, hvis du er i tvivl. 

 

 Kilder:

Sundhed.dk

Netdoktor.dk

 

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 13/7-2024

  Fertilitet Efter Abort: Hvordan Påvirkes Chancerne?

  Hvordan Påvirkes Chancerne? Udforsk, hvordan en abort kan påvirke din fremtidige fertilitet, både fysisk og følelsesmæssigt. Få indsigt i helingsprocessen, og hvordan du...

 • 13/7-2024

  Sådan måler du sædkvaliteten

  At måle sædkvaliteten er vigtigt for at vurdere din reproduktionsevne. Denne artikel guider dig gennem de forskellige metoder til måling af sædkvalitet, forståelse...

 • 13/7-2024

  Håndtering af Halsbrand under Graviditet

  Håndter halsbrand under graviditet med vores omfattende guide. Lær om årsagerne, naturlige løsninger, medicinske behandlinger og forebyggelsestips for at lindre halsbrand og få...

 • 13/7-2024

  Beregn Termin: En Guide til At Beregne Din Termin Online

  Lær at beregne din termin online og få en forståelse af, hvornår du kan forvente at møde din baby. Denne guide dækker de...

 • 13/7-2024

  Tjek Fertilitet hos Kvinder: Alt du behøver at vide

  Tjek Fertilitet hos Kvinder: Alt du behøver at vide. Læs om de grundlæggende og avancerede aspekter af kvindelig fertilitet, og find ud af,...

 • 13/7-2024

  Jeg er gravid - Hvad gør jeg?

  Når du finder ud af, at du er gravid, kan det være overvældende. Vores guide hjælper dig med at forstå graviditetstegn, håndtere stress...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen