Bliv medlem og få masser af fordele / Fri fragt på alle ordrer

Tilbage til hverdagen

Det er skønt at komme i gang med hverdagen igen, og efteråret bringer mange dejlige ting med sig - crisp efterårsluft, dejlig varm mad og tid til indendørs hygge. For nogen af os kan det dog også være hårdt at vende tilbage til hverdagen.

Måske flyver tankerne lidt ekstra og måske har kroppen svært ved at falde helt til ro i en travl hverdag. Det er heldigvis helt naturligt. Lyt til dig selv og din krop - den er fantastisk god til at fortælle os, hvordan vi har det, og hvad vi har brug for, når blot vi husker at lytte.

Det psykiske og fysiske hænger i høj grad sammen, og derfor må vi have de holistiske briller på, når vi taler graviditet og fertilitet.

Et godt eksempel på dette findes i en helt ny undersøgelse, som Neonatalafdelingen på Rigshospitalet (RH) har udført sammen med Statens Serum Institut (SSI). Undersøgelsen viser, at antallet af ekstremt for tidligt fødte børn (født før 28. graviditetsuge) er faldet med 90% under den landsdækkende Covid-19 lockdown periode.

Det er vigtigt at understrege, at årsagerne til dette endnu er ukendte. Der kan være mange årsager til en tidlig fødsel, og i de fleste tilfælde er der ikke en enkelt årsag. Men der er ingen tvivl om, at Danmarks COVID-19 lockdown har ændret vores liv drastisk, ved at den fysiske kontakt er stærkt reduceret, at vi har fået et skærpet fokus på god hygiejne, ligesom at mange aktiviteter og sammenkomster er blevet sat på standby, understreger Morten Breindahl, ledende overlæge i Neonatalafdelingen på Rigshospitalets Juliane Marie Center.

Læs hele pressemeddelen fra Rigshospitalet her.

I forhold til fertilitet, så er kvindekroppen altså på en konstant månedlig hormonrejse. Denne rejse starter i hjernen, nærmere betegnet i hypofysen; et lille organ på undersiden af hjernen. Hypofysen er blandt andet ansvarlig for ægløsningen. Men hvis kroppen er stresset, frigøres der også en række andre hormoner i hjernen, som kan medføre svingninger i den månedlige hormoncyklus og dermed påvirke fertiliteten.

Det er vigtigt for os at understrege, at stress findes i mange former og størrelser, og at have travlt er ikke det samme som stress - især ikke hvis man har det sjovt og godt imens. Men husk at det også bare er helt okay at takke nej til et arrangement eller to, smække benene op og give den fuld skue med Netflix binging.

Du skal gøre, hvad der nærer dig, så hvis du, allerede nu, kan mærke efterårets kommen påvirke dig, kan du skabe åndehuller for dig selv i hverdagen, hvor du prioriterer dig selv og din krop. Du kan fx. prøve yoga, som sætter gang i blodcirkulationen - og en god blodcirkulation er vigtig for vores fertilitet. Har du læst vores guides til dejlig online yoga? Læs med her og her.

Kilde: Videnskab.dk

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 13/11-2021

  Har staten et ansvar for reproduktionen?

  I dette afsnit af ’Join the Pudding Club’ er vært Tine Stampe taget ind til Sundhedsministeriet for at tale med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om...

 • 12/11-2021

  Økonomisk smart hverdagsluksus
  Er du træt af at åbne fem forskellige pilleglas hver gang, du skal tage dine tilskud? Kosttilskud kan være en omkostningsfuld omgang, når man...
 • 9/11-2021

  Skøn og nem morgenmad

  Bircher Müsli blev udviklet i slutningen af ​​det 19. århundrede af den schweiziske læge Maximilian Bircher-Brenner til hans patienter. Her får du vores...

 • 28/10-2021

  Hormonsystemet i balance med Caroline Fibæk
  I dette afsnit af Join The Pudding Club, stiller Tine og Caroline skarpt på hormonel harmoni, både til dig der gerne vil være gravid...
 • 23/10-2021

  Græskarsuppe
  Græskar er i sæson og er derfor dejlig at bruge i efterårskøkkenet. En af vores yndlingsmåder at bruge græskar på i køkkenet er i en...
 • 18/10-2021

  Yoga og fertilitet

  Hvordan påvirker stress vores fertilitet? Kan yogaøvelser hjælpe kroppen i rejsen mod en graviditet? Og hvordan stopper man med at tænke på det,...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen