FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER

Omega og tungmetaller

Vi ved godt, at vi skal spise fisk 2-3 gange om ugen. Men det er ikke ligemeget hvilken slags fisk, vi fylder vores kroppe med. De fleste er bekendte med, at den stigende forurening af vores verdenshave nødvendiggør en høj grad af kvalitetsbevidsthed hos forbrugeren ved indkøb af fisk. Vi skal nemlig gå i en stor bue udenom de store rovfisk som bl.a. tun, helleflynder, oliefisk, gedde, aborre, havtaske, torsk og sandart, da de store fisk gennem deres forholdsvist lange liv ophober store koncentrationer af dioxiner, pesticider, PCB’er og kviksølv - verdens giftigste tungmetal. Specielt kvinder, børn og gravide er udsatte for skadevirkninger af disse stoffer, og derfor fraråder Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside gravide og børn at indtage disse fisk i for store mængder. Laks fra Østersøen er ligeledes på listen over fisk, vi helst skal undgå på grund af et højt indhold af dioxiner.

Fisk er ellers sunde at spise, fordi de indeholder de gode omega-3 fedtsyrer samt andre gode næringsstoffer som jod, proteiner og B12-vitamin, som er nødvendige for at vores kroppe kan fungere. Men desværre er det bare ikke alle typer fisk, der er gavnlige for os.

Den danske professor Philippe Grandjean står bag en amerikansk undersøgelse, der har undersøgt kvinders indtag af kviksølvholdig fisk. Undersøgelsen blev lavet over 254 kvinder i den fødedygtige alder, der spiser fisk mere end to gange om ugen. 29 procent af kvinderne havde for meget kviksølv i kroppen. 40 procent af kviksølvet, der blev fundet i kvindernes krop, stammer fra tun.

Sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler, at gravide og ammende højst spiser 100 gram tun om ugen. Den anbefaling er ifølge Philippe Grandjean ikke god nok. 

“Efter min mening er det eneste rigtige at gøre at advare mod overhovedet at spise nogen som helst af de forurenede fisk”  udtaler Phillippe Grandjean i et interview til Politikken.dk.

Så hvordan sørger du for at få nok omega-fedtsyrer til dig og dit kommende barn og undgå tungmetallerne? Betyder det så at du ikke må spise sushi?

Nej - det mener vi ikke. Nu er det jo langt de færreste af os der spiser sushi 3 gange om ugen, og hvis du tænker over hvad sushi, i hvert fald den danske form, hovedsagligt består af, så er det nok mere ris end fisk. Så måske du ikke skal bestille store tunbøffer hver fredag, lørdag - men alt med måde og det er klart, at sushi og store rovfisk er en af de slags goder, vi skal nyde med måde, præcis som et glas vin og et stykke chokolade.

Vi mener, det der skal til er en kombination af kvalitetsfisk via kost og kvalitets omega-3 fedtsyre via kosttilskud. På den måde opnår du med sikkerhed dine ønskende mængder og undgår miljøgifter og tungmetaller.

Don´ts 

OPDRÆT. Fisk fx. laks fra dambrug opdræt indeholder IKKE den mængde omega-3 du blandet andet spiser dem for. Laksen får sin omega fra sin føde fx. andre småfisk, der har spist plankton eller Krill, som indeholder store mængder af omega-3 fedtsyrer.

Flere dambrug fodrer fiskene med majs. Majs ikke holder meget meget lidt omega-3. Hvis du vil læse mere om fiskeopdræt kan du læse en artikel af videnskab.dk her.

Do´s

I Danmark er vi begyndt at opdrætte økologiske ørreder, og de kan efterhånden købes i mange supermarkeder og hos mange fiskehandlere og helsekostforretninger. I Norge og Skotland opdrætter de økologiske laks. Når en fisk skal opdrættes økologisk, så kan du stole på, at processen, ligesom i relation til andre økologiske brug, er underlagt stramme regler omkring foderkvalitet, vandkvalitet, medicinering og plads. Disse regler kan du læse mere om på www.danskakvakultur.dk. Vi mener, det er gode initiativer, som vi bør støtte, da det sikrer os både sundere og renere fisk. Og det nytter; vi har som forbrugere større magt end vi aner.

Krill er en fantastisk kilde til omega-3 fedtsyrer, som er naturligt fri for tungmetaller og miljøgifte. Vi er derfor særligt stolte af vores Omega-Krill™ fedtsyrer kapsler. Det skyldes kapslens renhed, biotilgængelighed og sundhedsmæssige fordele, der hovedsageligt stammer fra dets høje naturlige niveauer af omega-3 fedtsyrerne Eicosapentansyre (EPA) og Docosahexansyre (DHA), fosfolipider, choline og astaxanthin.

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

  • 8/9-2023

    Et vigtigt valg alle gravide bør tage stilling til: Folat vs. folinsyre?
    Valg af folat eller folinsyre før og under graviditeten er et vigtigt spørgsmål, som alle gravide bør overveje. Vidste du fx at der er forskel...
  • 11/4-2023

    Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort
    Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort. Spontan abort betyder, at man mister fosteret før uge 22. Mellem 15 til 20 % af alle graviditeter...
  • 22/6-2022

    'Join the Pudding Club' overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd?

    Overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd, er du på vej ind i en proces, hvor du skal foretage en række...

  • 16/5-2022

    Hvad gjorde du? Efterfødselssamtale med Tine Stampe
    Jeg har ikke talt ret meget om min graviditet - hverken på de sociale medier eller blandt netværk og venner. Det er egentlig...
  • 23/4-2022

    'Join the Pudding Club' Hvordan fortæller du chefen du skal på barsel?
    Størstedelen af alle kvinder oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at skulle fortælle deres arbejdsplads, at de er blevet gravide. Men...
  • 10/4-2022

    'Join the Pudding Club' med Fertilitetsprofessor Peter Humaidan

    Fertilitetsprofessor Peter Humaidan er gæst i anden sæson af ‘Join The Puddingclub’. Og det er ikke kun, fordi han ved alt om “supersæd”, som han...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen