Du har sikkert ligesom mange andre hørt, at du ikke må vente for længe med at få børn, og at det kun bliver sværere at blive gravid med alderen.
Det viser i hvert fald konklusionen i en ny international undersøgelse ledet af Københavns Universitet. Her viser sig nemlig at ægkvaliteten hos kvinder går op og ned i en kurve. I teenageårene er der mindre sandsynlighed for at blive gravid, og derefter stiger sandsynligheden i 20'erne og til starten af 30'erne. Først derefter begynder den at falde den igen. Som det ellers tidligere har været troet, får kvinders æg det altså ikke kun "værre" med tiden.
Beregninger i undersøgelsen viser, at især helt unge kvinder og kvinder, der er kommet op i 30'erne, har langt flere kromosomfejl på deres æg end kvinder i 20'erne.
Kromosomfejlene øger sandsynligheden for, at kvindens æg, efter det er blevet befrugtet, bliver afstødt af kroppen.
Derfor kan de naturligt forekommende kromosomfejl faktisk være med til at forhindre, at helt unge kvinder fra at blive gravide.
I den nye undersøgelse over fem år har forskerne undersøgt 3.000 ægceller fra 300 piger og kvinder mellem ni og 43 år.
Forskerne har fundet nogle af de mekanismer, som påvirker kvinders fertilitet fra teenageårene til overgangsalderen.
Det viser sig, at fertiliteten i høj grad afhænger af antallet af naturligt forekommende kromosomfejl i kvinders æg. Der er især mange kromosomfejl i æggene i teenageårene, og når kvinder kommer op i 30’erne.
Kromosomfejl øger sandsynligheden for, at æggene, når de bliver befrugtet, vil blive afstødt af kroppen.
Kromosomfejl kan i børn føre til syndromer som Down, Turner eller Klinefelter.
Underøgelsen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Science.
Læs hele rapporten her: Chromosome errors in human eggs shape natural fertility over reproductive life span
Del denne artikel
Roar — blog
På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.