FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER

Krill vs fiskeolie - kender du forskellen?

Krillolie er den kilde til omega-3 fedtsyrer vi har valgt til dig - og som kommer med alle La Roars skønne produkter. Det er der mange gode grunde til. 

De fleste har nok hørt om fiskeolie som en kilde til omega-3 fedtsyrer, men hvad med krillolie? Og hvad med forskellen på de to? For der er en forskel både for dig og for miljøet - og dem vil vi gerne uddybe for dig. Vi vil blandt andet demonstrere en af de helt store forskelle, som er oliernes optagelighed, i det sjove lille forsøg du finder nedenstående ;)

 

Se forskellen på krillolie og fiskeolie

Forskellen ligger i detaljen og kan umiddelbart ikke ses hverken med det blotte øje eller på etiketten. Se med herunder hvordan co-founder Tine Stampe demonstrerer en af de helt essentielle forskelle på krill- og fiskeolie. 
 
Hvorfor skal krill være din omega-3 fedtsyrerkilde?
Okay - forsøget gjorde det klart - ingen fiskeolie. Men hvorfor har vi så valgt krill i stedet for plantens ALA omega-3 fedtsyrer? Og dermed også den eneste ikke 100% veganske kilde i La Roars produkter?

Jo, nu skal du høre, det skyldes, at vi skal indtage enorme mængder af plante omega-3 (ALA) for, at få tilstrækkelige mængde og dermed opnå dokumenterede effekt af EPA og DHA. Krillolie er allerede animalsk og indeholder derfor aktive EPA- og DHA-former for omega-3 og kræver ikke yderligere omkostningstung omdannelse af kroppen ligesom plante omega gør.

Krill er nemlig små omega-3-rige krebsdyr, der trives i det uberørte vand i det antarktiske hav. I modsætning til fisk høstes de ikke i forurenede eller industrialiserede farvande, så de er naturligt lave på toksiner. Vores Omega-Krill™ er naturligt fri for tungmetaller, miljøgifte og affaldsstoffer.


Er krill høst bæredygtigt og miljøvenligt?

Ja for den da. Bæredygtighed og den næste generation er en essentiel del af La Roars kerneværdier. Derfor var vi naturligvis bekymrede for, om høsten af krill kunne have en negativ indvirkning på fødevareforsyningen til hvaler og andre dyr, der spiser krill før vi valgte at bruge den som omega-3 fedtsyrerkilde. Vi fulgte med krillen helt ned under havet overfalde og undersøgte den i dybden. For at give en idé om den nærmest ubetydelige indvirkning, som krillfiskeri har på krill reserverne, får du lige krill i tal her:

Samlet masse af krill i det antarktiske hav til enhver tid: 400 millioner tons.
Samlet forbrug af alle dyr: 48 millioner tons om året.
Samlet fisket til konsum: 0,2 millioner tons.

Det svarer altså til 0,05% af krill populationen om året. Denne procentdel er et godt stykke under konventionen om beskyttelse af antarktiske marine levende ressourcer (CCAMLR) kvote grænser, som alle krill høstere skal overholde. Den fulde mængde, der forbruges af dyr og høstes af mennesker, fornyes hvert år automatisk af moder jord.

Ligeså vigtigt er, som det altid er tilfældet med fødevareforsyning, at kost der indtages fra bunden af fødekæden anses for at være den mest effektive og vedvarende energiudnyttelse og er den mindst byrdefulde på jordens ressourcer. Mao. at spise fra bunden af fødekæden (for eksempel krill, alger, insekter, grøntsager) producerer den laveste mængde drivhusgasser og bruger den mindste mængde vand pr. Kg protein og fedt produceret i maden.

Derfor er krill, alger og insekter de mest miljøansvarlige og mindst påvirkende fødekilder; næste er grøntsager; og sidst af alt; dyr som fisk, kylling og oksekød, som udgør en enorm belastning for miljøet med hensyn til energioverførsel (CO2-produktion) og vand efterspørgsel. Fisk (som producerer fiskeolie) er faktisk mere truet end krill (som er under nul trussel).

Den eneste ulempe ved krillolie er omkostninger. Krillolie koster det dobbelte af fiskeolie og plante omega-3'er, men da det er så meget mere effektivt, kan det være godt anvendte penge. 


3 næringsrige facts om din krillolie 

1. Fosfolipider
Mens fiskeolie kommer i triglycerid-form, kommer krillolie i fosfolipid-form.
Fosfolipider er særlige fedtstoffer, der indgår i cellemembraner.

Det interessante ved fosfolipider er, at de på grund af deres opbygning optages anderledes end triglycerider. Når vi optager fosfolipider, bliver de i kroppen omdannet til Lysofosfolipid, som kan optages direkte fra tarmen, hvorimod de frie fedtsyrer fra triglycerid er afhængige af enzymer i maven og tarmen. Det er altså kortere vej for optagelse af krillolie end fiskeolie på grund af indholdet af fosfolipider.

2. Astaxanthin
Krill har et naturligt indhold af antioxidanten astaxanthin. Det er herfra krillolien får sin smukke dybrøde farve. Astaxanthin er i familie med carotenoidet betacaroten. I naturen findes Astaxanthin i et bredt udvalg af levende organismer. Mennesker danner ikke selv astaxanthin, og ligesom mange andre carotenoider skal de tilføres med kosten - eller som tilskud. Eksempler på fødevarekilder til astaxanthin alger, ørred, laks, krill, rejer, krebs og gær.

3. Choline
La Roar Omega-Krill™ har naturligt indhold af choline - et vitaminlignende næringsstof, som er nært beslægtet med B-vitaminer og findes naturligt i krill olie i modsætning til fiskeolie, der ikke indeholder choline. Choline bidrager til normal lipidmetabolismen og understøtter opretholdelsen af normal leverfunktion. 

 

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 8/9-2023

  Et vigtigt valg alle gravide bør tage stilling til: Folat vs. folinsyre?
  Valg af folat eller folinsyre før og under graviditeten er et vigtigt spørgsmål, som alle gravide bør overveje. Vidste du fx at der er forskel...
 • 11/4-2023

  Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort
  Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort. Spontan abort betyder, at man mister fosteret før uge 22. Mellem 15 til 20 % af alle graviditeter...
 • 22/6-2022

  'Join the Pudding Club' overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd?

  Overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd, er du på vej ind i en proces, hvor du skal foretage en række...

 • 16/5-2022

  Hvad gjorde du? Efterfødselssamtale med Tine Stampe
  Jeg har ikke talt ret meget om min graviditet - hverken på de sociale medier eller blandt netværk og venner. Det er egentlig...
 • 23/4-2022

  'Join the Pudding Club' Hvordan fortæller du chefen du skal på barsel?
  Størstedelen af alle kvinder oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at skulle fortælle deres arbejdsplads, at de er blevet gravide. Men...
 • 10/4-2022

  'Join the Pudding Club' med Fertilitetsprofessor Peter Humaidan

  Fertilitetsprofessor Peter Humaidan er gæst i anden sæson af ‘Join The Puddingclub’. Og det er ikke kun, fordi han ved alt om “supersæd”, som han...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen