Fri fragt på alle ordrer / Hurtig levering 1-3 hverdage

Graviditetstest guide

Du kan blive gravid, når du har ægløsning, hvilket som regel er cirka 14 dage efter førstedagen af din menstruation. Men hvornår kan du egentlig tage en graviditetstest?

… 30 sekunder tilbage. Første streg, kontrolstregen, er allerede tydelig og maven snurres sammen, mens du måske begynder at kunne ane en lille streg mere… Eller kan du? Du giver det 30 lange sekunder mere... Jo der er da en lille streg er der ikke? Du griber brugsanvisningen - hvor lang tid var det helt præcis, der skulle gå, før resultatet kommer frem?!

De først minutter efter at have taget en graviditetstest kan være virkelig nervepirrende, og det værste er, hvis man efterfølgende står tilbage med et par halvblege streger og fortsat uvished. Ahh så skulle man måske alligevel have smidt en ekstra test i kurven.

Mange af os kan blive helt i tvivl, når vi står med den første graviditetstest i hånden. Derfor har vi samlet en lille graviditetstest guide til jer her.

1. Hvornår kan du tidligst tage en graviditetstest?

Graviditetstests måler HCG også kaldet det graviditetsbevarende hormon. Dannelsen af HCG starter lige så snart det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen, hvilket det gør omkring femte til syvende dag efter samlejet, hvor ægget er blevet befrugtet.

Hormonet stiger så stille og roligt dag for dag, og det bevirker, at vi relativt tidligt kan teste for graviditet.

Nogle graviditetstests kan allerede seks dage efter selve samlejet som udgangspunkt be- eller afkræfte en eventuelt graviditet. Ofte kræver de billigere graviditetstests en lidt højere koncentration af graviditetshormonet, og derfor er det måske nødvendigt at vente lidt flere dage, før du tager den. Vil du vide det hurtigst muligt, så skal du købe de hormonfølsomme graviditetstests. Så afhængig af hvilken test du køber, kan der være forskel på, hvor hurtig testen er over for HCG, der fortæller, hvorvidt du er gravid eller ej.

Det korte svar: Fra 8 - 14 dage efter samlejet.

2. Hvornår er det bedst at tage en graviditetstest?

Vores generelle anbefaling er, hvis du vil være helt sikker, at du venter til 14 dage efter samlejet med at tage en graviditetstest.

Men har du svært ved at vente, jamen så anbefaler vi dig, at du køber dine tests på det lokale apotek. De kan helt sikkert rådgive dig i forhold til testens kvalitet og “hurtighed”.

Du skal være opmærksom på at forskellen mellem de forskellige test består af, hvor følsomme de er, og altså hvor hurtigt de kan give dig afklaring, og hvor hurtigt efter samleje du kan teste.

Det korte svar: 
14 dage efter samlejet.

3. Hvornår på dagen er det bedst at teste? 

Udover antal dage der skal gå, før du kan tage en graviditetstest, så har det også betydning, hvornår på dagen du tager testen. Det mest optimale tidspunkt at tage testen er med morgenurinen. Her er din urin mere koncentreret, og det betyder, at det er nemmere at måle en højere koncentration af graviditetshormonet om morgenen.

Det korte svar: Om morgenen.

4. Kan du teste hvis du er syg?

Graviditetstests måler som skrevet på dine hormoner, og derfor bør det ikke gøre nogen forskel, hvorvidt du er syg. Du kan med andre ord stadig tage en test, for at finde ud af om du er gravid eller ej.

Det skyldes, at det er ægget der udskiller graviditetshormonet HCG, som så bliver optaget i blodbanen og går over i urinen. Så du kan sagtens tage en test, selvom du ikke føler dig på toppen.

Det korte svar: Ja.

5. Hvor sikker kan du være på resultatet af din graviditetstest?

Jo tidligere du tester, desto større sandsynlighed er der for, at du tester positiv (gravid) på en test, som faktisk ikke ender med at blive til noget – det kaldes en biokemisk graviditet.

En biokemisk graviditet opstår, når der i den tidlige celledeling, hvor ægget bliver befrugtet, går et eller andet galt, som gør, at graviditeten ikke bliver til noget alligevel. Det oplever vi typisk som en forsinket menstruation.

Det betyder altså, at hvis du i sådan en situation har taget en graviditetstest tidligt, så vil du faktisk godt kunne teste positivt, men en graviditetstest ugerne efter vil vise sig at være negativ.

Hvis du tester for tidligt, så kan du også risikere, at der sker det lige modsatte. Graviditetstesten kan vise sig negativ, selvom du faktisk er gravid. Det skyldes, at du endnu ikke har tilstrækkeligt med HCG i urinen til at det kan måles.

Venter du derimod de anbefalede antal dage, vil du få et mere sikkert resultat.

Det korte svar: Meget sikker (hvis du har ventet de 14 dage).

Kilde: Woman.dk / apoteket.dk

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 21/12-2020

  5 tips til mandens fertilitet
  Kære mand, planlægger du og din partner graviditet? Her giver vi 5 tips til mandens fertilitet og sætter endnu en gang fokus på alt...
 • 21/12-2020

  Krill vs fiskeolie - kender du forskellen?

  De fleste har nok hørt om fiskeolie som en kilde til omega-3 fedtsyrer, men hvad med krillolie? Og hvad med forskellen på de...

 • 30/11-2020

  7 positive du-må-godt råd til dig der planlægger graviditet

  Vi kan godt blive liiiidt trætte i sokkerne af hele tiden at blive tudet ørerne fulde med alt det man ikke må eller skal...

 • 16/11-2020

  4 ting du bør vide om folat (folsyre) op til ønsket graviditet

  Planlægger du graviditet, og har du også hørt, at du skal spise folat, også kaldet folsyre? Vi ved, at kosttilskud kan være lidt...

 • 8/10-2020

  Græskarsuppe - folat og vitamin A- og C
  Græskar er i sæson og er derfor dejlig at bruge i efterårskøkkenet. En af vores yndlingsmåder at bruge græskar på i køkkenet er i en...
1/6

Se alle artikler

Good things will happen