Bliv medlem og få masser af fordele / Fri fragt på alle ordrer

Graviditetstest guide

Du kan blive gravid, når du har ægløsning, hvilket som regel er cirka 14 dage efter førstedagen af din menstruation. Men hvornår kan du egentlig tage en graviditetstest?

… 30 sekunder tilbage. Første streg, kontrolstregen, er allerede tydelig og maven snurres sammen, mens du måske begynder at kunne ane en lille streg mere… Eller kan du? Du giver det 30 lange sekunder mere... Jo der er da en lille streg er der ikke? Du griber brugsanvisningen - hvor lang tid var det helt præcis, der skulle gå, før resultatet kommer frem?!

De først minutter efter at have taget en graviditetstest kan være virkelig nervepirrende, og det værste er, hvis man efterfølgende står tilbage med et par halvblege streger og fortsat uvished. Ahh så skulle man måske alligevel have smidt en ekstra test i kurven.

Mange af os kan blive helt i tvivl, når vi står med den første graviditetstest i hånden. Derfor har vi samlet en lille graviditetstest guide til jer her.

1. Hvornår kan du tidligst tage en graviditetstest?

Graviditetstests måler HCG også kaldet det graviditetsbevarende hormon. Dannelsen af HCG starter lige så snart det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen, hvilket det gør omkring femte til syvende dag efter samlejet, hvor ægget er blevet befrugtet.

Hormonet stiger så stille og roligt dag for dag, og det bevirker, at vi relativt tidligt kan teste for graviditet.

Nogle graviditetstests kan allerede seks dage efter selve samlejet som udgangspunkt be- eller afkræfte en eventuelt graviditet. Ofte kræver de billigere graviditetstests en lidt højere koncentration af graviditetshormonet, og derfor er det måske nødvendigt at vente lidt flere dage, før du tager den. Vil du vide det hurtigst muligt, så skal du købe de hormonfølsomme graviditetstests. Så afhængig af hvilken test du køber, kan der være forskel på, hvor hurtig testen er over for HCG, der fortæller, hvorvidt du er gravid eller ej.

Det korte svar: Fra 8 - 14 dage efter samlejet.

2. Hvornår er det bedst at tage en graviditetstest?

Vores generelle anbefaling er, hvis du vil være helt sikker, at du venter til 14 dage efter samlejet med at tage en graviditetstest.

Men har du svært ved at vente, jamen så anbefaler vi dig, at du køber dine tests på det lokale apotek. De kan helt sikkert rådgive dig i forhold til testens kvalitet og “hurtighed”.

Du skal være opmærksom på at forskellen mellem de forskellige test består af, hvor følsomme de er, og altså hvor hurtigt de kan give dig afklaring, og hvor hurtigt efter samleje du kan teste.

Det korte svar: 
14 dage efter samlejet.

3. Hvornår på dagen er det bedst at teste? 

Udover antal dage der skal gå, før du kan tage en graviditetstest, så har det også betydning, hvornår på dagen du tager testen. Det mest optimale tidspunkt at tage testen er med morgenurinen. Her er din urin mere koncentreret, og det betyder, at det er nemmere at måle en højere koncentration af graviditetshormonet om morgenen.

Det korte svar: Om morgenen.

4. Kan du teste hvis du er syg?

Graviditetstests måler som skrevet på dine hormoner, og derfor bør det ikke gøre nogen forskel, hvorvidt du er syg. Du kan med andre ord stadig tage en test, for at finde ud af om du er gravid eller ej.

Det skyldes, at det er ægget der udskiller graviditetshormonet HCG, som så bliver optaget i blodbanen og går over i urinen. Så du kan sagtens tage en test, selvom du ikke føler dig på toppen.

Det korte svar: Ja.

5. Hvor sikker kan du være på resultatet af din graviditetstest?

Jo tidligere du tester, desto større sandsynlighed er der for, at du tester positiv (gravid) på en test, som faktisk ikke ender med at blive til noget – det kaldes en biokemisk graviditet.

En biokemisk graviditet opstår, når der i den tidlige celledeling, hvor ægget bliver befrugtet, går et eller andet galt, som gør, at graviditeten ikke bliver til noget alligevel. Det oplever vi typisk som en forsinket menstruation.

Det betyder altså, at hvis du i sådan en situation har taget en graviditetstest tidligt, så vil du faktisk godt kunne teste positivt, men en graviditetstest ugerne efter vil vise sig at være negativ.

Hvis du tester for tidligt, så kan du også risikere, at der sker det lige modsatte. Graviditetstesten kan vise sig negativ, selvom du faktisk er gravid. Det skyldes, at du endnu ikke har tilstrækkeligt med HCG i urinen til at det kan måles.

Venter du derimod de anbefalede antal dage, vil du få et mere sikkert resultat.

Det korte svar: Meget sikker (hvis du har ventet de 14 dage).

Kilde: Woman.dk / apoteket.dk

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 13/11-2021

  Har staten et ansvar for reproduktionen?

  I dette afsnit af ’Join the Pudding Club’ er vært Tine Stampe taget ind til Sundhedsministeriet for at tale med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om...

 • 12/11-2021

  Økonomisk smart hverdagsluksus
  Er du træt af at åbne fem forskellige pilleglas hver gang, du skal tage dine tilskud? Kosttilskud kan være en omkostningsfuld omgang, når man...
 • 9/11-2021

  Skøn og nem morgenmad

  Bircher Müsli blev udviklet i slutningen af ​​det 19. århundrede af den schweiziske læge Maximilian Bircher-Brenner til hans patienter. Her får du vores...

 • 28/10-2021

  Hormonsystemet i balance med Caroline Fibæk
  I dette afsnit af Join The Pudding Club, stiller Tine og Caroline skarpt på hormonel harmoni, både til dig der gerne vil være gravid...
 • 23/10-2021

  Græskarsuppe
  Græskar er i sæson og er derfor dejlig at bruge i efterårskøkkenet. En af vores yndlingsmåder at bruge græskar på i køkkenet er i en...
 • 18/10-2021

  Yoga og fertilitet

  Hvordan påvirker stress vores fertilitet? Kan yogaøvelser hjælpe kroppen i rejsen mod en graviditet? Og hvordan stopper man med at tænke på det,...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen