FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER

Graviditetstest guide

Du kan blive gravid, når du har ægløsning, hvilket som regel er cirka 14 dage efter førstedagen af din menstruation. Men hvornår kan du egentlig tage en graviditetstest?


… 30 sekunder tilbage. Første streg, kontrolstregen, er allerede tydelig, og det giver et sug i maven, mens du måske begynder at kunne ane en lille streg mere… Eller kan du? Du giver det 30 lange sekunder mere... Jo, der er da en lille streg, er der ikke? Du griber brugsanvisningen hvor lang tid var det nu helt præcist, der skulle gå, før resultatet kommer frem!?

De første minutter efter at have taget en graviditetstest kan være virkelig nervepirrende. Og det bliver ikke bedre, hvis man efterfølgende står tilbage med et par halvblege streger og fortsat er uvis. Ahh, så skulle man måske alligevel have smidt en ekstra test i kurven. Mange af os kan blive helt i tvivl, når vi står med den første graviditetstest i hånden. Derfor har vi, hos La Roar, samlet en lille graviditetstestguide til dig her.

 

1. Hvornår kan du tidligst tage en graviditetstest?

Du kan bruge den traditionelle graviditetstest fra den dag, du forventer din menstruation. Den "tidlige" graviditetstest kan du bruge allerede otte dage efter befrugtning.

 

2. Hvordan fungerer en graviditetstest?

Graviditetstesten måler HCG-niveauet også kaldet det graviditetsbevarende hormon. Dannelsen af HCG starter lige så snart, det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen. Ved en tidlig graviditetstest vil HCG-niveauet i urinen være lavt. Derfor kan nogle kvinder og par opleve at testen bliver negativ på trods af mulig graviditet. Men fortvivl ikke! Hormonet stiger stille og roligt dag for dag, og det bevirker, at vi relativt tidligt kan teste for graviditet.

 

3. Er alle tests lige gode?

Nej. Som med så meget andet er pris ofte en god indikator for graviditetstestens kvalitet. Ofte kræver de billigere graviditetstests en lidt højere koncentration af graviditetshormonet, og derfor kan det være nødvendigt at vente lidt flere dage, før du tager testen. Vil du vide det hurtigst muligt, skal du købe de hormonfølsomme graviditetstests eller få taget en blodprøve hos egen læge. Så afhængigt af hvilken test du køber, kan der være forskel på, hvor hurtig testen er i forhold til HCG-niveauet, der fortæller, hvorvidt du er gravid eller ej.

 

4. Hvornår på dagen er det bedst at teste?

Det korte svar er om morgenen. Her er din urin mere koncentreret, og det betyder, at det er nemmere at måle en højere koncentration af graviditetshormonet.

 

5. Kan du teste, hvis du er syg?

Ja, det kan du godt. Graviditetstests måler på dine hormoner, og derfor bør det ikke gøre nogen forskel, hvorvidt du er syg eller ej. Det skyldes, at det er ægget, der udskiller graviditetshormonet HCG, som så bliver optaget i blodbanen og går over i urinen. Så du kan sagtens tage en test, selvom du ikke føler dig på toppen.

 

6. Kan en graviditetstest være falsk negativ?

Ja. Hvis du har drukket meget vand, ikke brugt morgenurin eller tog testen for tidligt, kan HCG-koncentrationen være så lav, at den ikke kan måles. Testen kan også være udløbet eller opbevaret forkert.

 

7. Kan en graviditetstest være falsk positiv?

Det er meget sjældent, men det kan ske, hvis kvinden lige har været gravid, får medicin med hormoner eller har en sjælden sygdom i æggestokkene.

Hvis du tvivler på det positive resultat, kan du tage en test mere eller tage til lægen for at blive testet og undersøgt.

 

Vi hepper på dig og de to små streger ❤️

 

*OBS: Vær opmærksom på at et supplerende indtag af folat øger moderens folatstatus. En lav folatstatus hos moderen er en risikofaktor i forhold til udvikling af neuralrørsdefekter hos det voksende foster. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen alle et dagligt tilskud på 400 μg folsyre, fra graviditeten planlægges og til og med 3 måneder henne i graviditeten. 


Læs mere om La Roars kosttilskud op til ønsket graviditet + 1. trimester FertilityCare™ med zink, der bidrager til normal frugtbarhed og reproduktion og folat bidrager til vævsvæksten hos den gravide kvinde.

 

 

Referencer:

Apoteket.dk (2019). Graviditetstest. https://www.apoteket.dk/sundhed/gravid/graviditetstest (Åbnet 2022).

Sundhed.dk (2018). Koriogonadotropin (HCG), P. https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/undersoegelser/blod-og-urinproever/koriongonadotropin-hcg-p/ (Åbnet 2022).

Med24.dk (2019). Råd til valg af graviditetstest. https://www.med24.dk/hvilken-type-graviditetstest-skal-jeg-vaelge (Åbnet 2022).

 

 

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 8/9-2023

  Et vigtigt valg alle gravide bør tage stilling til: Folat vs. folinsyre?
  Valg af folat eller folinsyre før og under graviditeten er et vigtigt spørgsmål, som alle gravide bør overveje. Vidste du fx at der er forskel...
 • 11/4-2023

  Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort
  Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort. Spontan abort betyder, at man mister fosteret før uge 22. Mellem 15 til 20 % af alle graviditeter...
 • 22/6-2022

  'Join the Pudding Club' overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd?

  Overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd, er du på vej ind i en proces, hvor du skal foretage en række...

 • 16/5-2022

  Hvad gjorde du? Efterfødselssamtale med Tine Stampe
  Jeg har ikke talt ret meget om min graviditet - hverken på de sociale medier eller blandt netværk og venner. Det er egentlig...
 • 23/4-2022

  'Join the Pudding Club' Hvordan fortæller du chefen du skal på barsel?
  Størstedelen af alle kvinder oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at skulle fortælle deres arbejdsplads, at de er blevet gravide. Men...
 • 10/4-2022

  'Join the Pudding Club' med Fertilitetsprofessor Peter Humaidan

  Fertilitetsprofessor Peter Humaidan er gæst i anden sæson af ‘Join The Puddingclub’. Og det er ikke kun, fordi han ved alt om “supersæd”, som han...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen