Bliv medlem og få masser af fordele / Fri fragt på alle ordrer

Færre for tidligt fødte børn under lockdown

Antallet af ekstremt for tidligt fødte børn er faldet dramatisk under Covid-19 lockdown perioden.

 

​Undersøgelse fra Rigshospitalet og Statens Serum Institut viser et fald på 90%. Forskerne vil nu grave sig dybere ned i, hvad der kan ligge bag.

Antallet af ekstremt for tidligt fødte børn (født før uge 28. graviditetsuge) faldt med 90% under den landsdækkende Covid-19 lockdown periode. Det viser en helt ny undersøgelse, som Neonatalafdelingen på Rigshospitalet (RH) har udført sammen med Statens Serum Institut (SSI). 

Forskerne har via data fra Den Nationale Screenings Biobank set på antallet af alle nyfødte børn i perioden 12. marts – 14. april 2020 og sammenlignet med tal fra den samme periode i de fem foregående år, 2015 – 2019.

 

Har set på 31.180 nyfødte

I alt omfattede det nye studie 31.180 nyfødte. Heraf blev 1.566 født for tidligt (dvs. før uge 37 i graviditeten). Det samlede antal fødsler ændrede sig ikke i lockdown perioden, lige som antallet af børn født efter uge 28 heller ikke var forskelligt fra de foregående år. 

På samme måde var der heller ikke nogen forskel på fødselsraten i perioden før lockdown (januar – februar) i forhold til de seneste fem år.

 

Årsagerne er ukendte

Selvom neonatalafdelingerne landet over er blevet bedre og bedre til at behandle ekstremt for tidligt fødte børn, har de fortsat en stor risiko for at få alvorlige sygdomme og komplikationer. Derfor er det meget kraftige fald, som man har observeret i antallet af ekstremt for tidligt fødte børn, interessant både for det enkelte barn, de kommende forældre og i et samfundsmæssigt perspektiv.  

En af forskerne bag studiet, Morten Breindahl, der er ledende overlæge i Neonatalafdelingen på Rigshospitalets Juliane Marie Center, forklarer. 

- Der kan være mange forskellige årsager til en tidlig fødsel, og i de fleste tilfælde er der ikke en enkelt årsag. Men der er ingen tvivl om, at Danmarks COVID-19 lockdown har ændret vores liv drastisk ved, at den fysiske kontakt er stærkt reduceret, at vi har fået et skærpet fokus på god hygiejne, ligesom mange aktiviteter og sammenkomster er blevet sat på standby.

Alle disse faktorer kan potentielt have haft en betydning for antallet af ekstremt tidligt fødte i perioden. Det er dog vigtigt at understrege, at vi ikke ved præcist, hvad forklaringen er, understreger overlæge Morten Breindahl.

 

Der er brug for flere undersøgelser

Forskerne påpeger, at det er nødvendigt med flere undersøgelser for at udelukke, at der samtidig har været en stigning i antallet af dødfødsler eller andre komplikationer til graviditet og fødsel. Og der er også brug for at kigge nærmere på de gravides adfærds- og kontaktmønstre. For at kunne svare på disse spørgsmål, er der således brug for yderligere studier, både af biobankregistre og på de kliniske afdelinger. 

Forskergruppen har allerede planlagt at dykke dybere ned i data for at se, hvad der karakteriserede de gravide og deres fødselsforløb i lockdown perioden. Endvidere er der blevet startet et bredere nationalt og tværfagligt samarbejde omkring vurderingen og konsekvenserne af fundet.  

 

Offentliggøres før det er fagfællebedømt

Studiet er endnu ikke blevet fagfællebedømt (peer-review). Det skal derfor tages med forbehold. På Københavns Universitet, Rigshospitalet og Statens Serum Institut offentliggøres forskningsresultater ellers generelt ikke, før den videnskabelige artikel er fagfællebedømt og publiceret i et videnskabeligt tidsskrift.

I dette tilfælde har vi imidlertid vurderet, at resultatet, som er en iagttagelse, er så vigtigt, at det bør efterprøves i andre lande og gøres til genstand for diskussion blandt sundhedspersonale, så man hurtigst muligt kan nærme sig årsagen, siger overlæge Michael Christiansen på SSI.

 

Så kære kvinde pas nu på dig selv, særligt når du gerne vil være gravid. Denne undersøgelse har måske ikke sååå meget med din fertilitet at gøre, men den understreger dog hvor vigtigt det er, at vi også får slappet af og gearet ned.

Husk at det er i hvilen - ikke i spurten - vi bliver stærke ❤️

 

Find Rigshospitalets pressemeddelse her.

Læs mere i artiklen i 'preprint' versionen uden peer-review: ”Changes in premature birth rates during the Danish nationwide COVID-19 lockdown: a nationwide register-based prevalence proportion study”.

Læs evt. også vores artikel om søvn her. 

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

 • 14/10-2021

  Fertilitet: Hormonsystemet
  Dine hormoner spiller en stor rolle for fertiliteten, og derfor er det særligt vigtigt at være opmærksom på din hormonelle balance, når du planlægger graviditet. Med FertilityCare sætter vi...
 • 13/10-2021

  "Forbered kroppen til en graviditet, som du ville træne til et marathon."
  Du kan selvfølgelig ikke spise dig gravid, det siger sig selv, der er en lang række kropslige og mentale faktorer, som spiller ind, men...
 • 12/10-2021

  Nye officielle D-vitamin anbefalinger
  Er du klar over, at Sundhedsstyrrelsen, i juli 2021, kom ud med nye anbefalinger om D-vitamin tilskud? Når de gør det, opdaterer vi selvfølgelig vores...
 • 8/10-2021

  Forstå dit underliv

  Hvordan fungerer det kvindelige reproduktive system egentlig? Og hvorfor er der så få kvinder, der interesserer sig for det, som foregår i deres...

 • 5/10-2021

  9 tidlige graviditetstegn

  Ømme bryster, ondt i ryggen, lugtesans som en sporhund og udebleven menstruation. Disse tegn kan alle betyde, at du er gravid. Vi har derfor...

 • 29/9-2021

  8 simple søvnråd

  Meget tyder på, at flere og flere danskere sover både dårligere og mindre, end de burde. I en tid hvor der er fokus...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen