FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER

5 tips til mandens fertilitet

Kære mand, planlægger du og din partner graviditet? Her giver vi 5 tips til mandens fertilitet og sætter endnu en gang fokus på alt det du rigtig gerne må.

Du må gerne....

Rive hende rundt i sengen, køkkenet, stuen og kosteskabet

Når et par forsøger at undfange et barn, skal sædcellerne være så friske som muligt. Det nedsætter risikoen for DNA-skader på cellerne, at de ikke har ligget for længe på lager. Sammenhængen mellem hyppig sædafgang og bedre kvalitet af sædcellerne er fundet af en australsk læge med speciale i fertilitetsbehandling.

"Der er ingen tvivl om, at afholdenhed giver flere DNA-skader på sæden, og jo hurtigere den kommer ud, jo mindre er skaden," siger Dr. David Greening til avisen Daily Telegraph. Derfor skal parret have sex mindst én gang om dagen i fire-fem dage omkring ægløsning.

Derudover øger sex din hjernes produktion af hormonet oxytocin - også kaldet kærlighedshormonet. Dette hormon får os til at føle tillid til hinanden og knytter os tættere sammen. Så giv den endelig gas og nyd det ;)

Løbe om kap med din bedste ven

Fysisk aktivitet og motion er sundt og godt - både for den mentalte og fysiske sundhed. Og det gælder altså også i forhold til sædkvaliteten. Ved motion aktiverer du nemlig kroppens egne antioxidanter, og de modvirker DNA-brud i sædcellerne. Antioxidanterne sørger for, at der kommer færre DNA-brud i sædcellerne, og så får du også udløst endorfiner, når du motionerer - og det har nok også en effekt. Det handler selvfølgelig altid om en balance, og der er ingen grund til at blive fanatisk. Vi anbefaler at følge Sundhedsstyrelsen, der anbefaler, at man er aktiv mindst en halv time dagligt med moderat til høj intensitet. Så tag din bedste ven i hånden og løb om kap, dans løs, gå en rask tur, svøm i havet eller hvad end du trives allerbedst med. 

Tude og vise sårbarhed

Der er ingen grund til at holde tårerne tilbage eller være bange for at vise sårbarhed! Måske tænker du at det ikke er maskulint, eller måske synes du egentlig ikke at du har behov for det. Men det er en stor misforståelse at mænd ikke kan eller skal græde. Tværtimod er det vigtigt at give slip på alle sine følelser og indtryk engang imellem - flere studier viser faktisk, at det er direkte sundt for kroppen at græde. En god tudetur er nemlig med til at regulere vores nervesystem, og derfor er gråd afstressende for kroppen. Således føles kroppen ofte mere afslappet efter man har grædt og kan for mange være en hjælp til at forstå og overskue sin situation.

Gå amok i alt muligt forskelligt mad

Mange forbinder måske det at spise sundt med en kedelig og begrænset kost. Men sådan behøver det altså ikke at være. Vi anbefaler dig at spise masser af sund og varieret mad. En sund og varieret kost er vigtig for at få alle de næringsstoffer kroppen har brug for. Følg gerne Sundhedsstyrelsens kostråd og sørg gerne for at supplere med kosttilskud, for at sikre at du er dækket ind på vitaminer og mineraler - vi ved, at det kan være svært at få tilstrækkelige mængder alene ved den kost du indtager.

Kende din krop

Du må rigtig gerne sætte tid af til at lære din krop bedre at kende. Vidste du fx. at det ikke kun er kvinder, der har en cyklus? Og faktisk er mændenes ret vigtig at kende til. Mænds sædproduktion sker nemlig på en 3 månedsbasis, hvilket vil sige, at det tager 3 måneder for sædceller at blive dannet og modnet. Det betyder, at når der foretages en korrektion af de faktorer, som påvirker sædproduktionen hos den voksne mand, kan han opnå en forbedring i fertiliteten på blot 3 måneder.

 

Kilder: 
berlingske.dk
dr.dk
netdoktor.dk

 

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

  • 8/9-2023

    Et vigtigt valg alle gravide bør tage stilling til: Folat vs. folinsyre?
    Valg af folat eller folinsyre før og under graviditeten er et vigtigt spørgsmål, som alle gravide bør overveje. Vidste du fx at der er forskel...
  • 11/4-2023

    Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort
    Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort. Spontan abort betyder, at man mister fosteret før uge 22. Mellem 15 til 20 % af alle graviditeter...
  • 22/6-2022

    'Join the Pudding Club' overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd?

    Overvejer du at bliver forældre ved hjælp af donorsæd, er du på vej ind i en proces, hvor du skal foretage en række...

  • 16/5-2022

    Hvad gjorde du? Efterfødselssamtale med Tine Stampe
    Jeg har ikke talt ret meget om min graviditet - hverken på de sociale medier eller blandt netværk og venner. Det er egentlig...
  • 23/4-2022

    'Join the Pudding Club' Hvordan fortæller du chefen du skal på barsel?
    Størstedelen af alle kvinder oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at skulle fortælle deres arbejdsplads, at de er blevet gravide. Men...
  • 10/4-2022

    'Join the Pudding Club' med Fertilitetsprofessor Peter Humaidan

    Fertilitetsprofessor Peter Humaidan er gæst i anden sæson af ‘Join The Puddingclub’. Og det er ikke kun, fordi han ved alt om “supersæd”, som han...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen