FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER

Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort

Cyklus, ægløsning og graviditet efter spontan abort

Spontan abort betyder, at man mister fosteret før uge 22. Man skelner ofte mellem tidlige aborter, som sker før udgangen af 12. graviditetsuge, og sene aborter, der sker fra og med uge 13 i graviditeten. Mellem 15 til 20 % af alle graviditeter ender i en spontan abort, og langt de fleste af de aborter sker indenfor de første 12 graviditetsuger. 

Under de tidlige aborter inden uge 12 vil kroppen oftest selv udstøde slimhinde, foster og graviditetsvævet, og det kan føles som en kraftig menstruation, der varer 1 til 2 uger alt afhængigt af, hvor langt du har været henne. I løbet af dagene vil blødningen aftage. Blødningen vil ofte indeholde klumper af blod i løbet af den første uge.

Under den spontane abort frarådes det at bruge tamponer eller menstruationskop. Brug bind/menstruationstrusser og undgå svømmehal, havbadning, karbad og samleje med penetration, indtil du er stoppet med at bløde for at undgå underlivsbetændelse

Risiko for ny abort efter spontan abort

Først og fremmest så viser forskningen, at spontane aborter næsten altid skyldes, at barnet ikke var normalt. Der kan eksempelvis have været kromosomfejl eller andre udviklingsfejl ved fostret.

Abort er derfor langt oftest naturens og kroppens måde at forhindre fødsel af et barn, som enten ville blive meget sygt eller aldrig have en chance for at overleve.

Selvom en abort kan være en ubeskriveligt stor sorg, så vid, at det derfor i langt de fleste tilfælde hverken er kvindens eller mandens "skyld", at man aborterede. Derfor viser forskningen også, at der ikke er øget risiko for abort sammenlignet med andre, hvis man oplever en eller to aborter. Oplever man tre eller flere aborter før uge 12, lider man af gentagne aborter.

Cyklus og ægløsning efter spontan abort

Du får typisk menstruationen igen 4-8 uger efter, aborten er udført (gennemsnittet er 40 dage). Dette afhænger af, hvor lang din cyklus normalt er, og om den er regelmæssig. Det kan tage noget tid, før dit niveau af hCG (graviditetshormonet) er ude af kroppen igen efter aborten, og det er først, når det er sket, du vil få ægløsning og normal cyklus igen.

Der går normalt 2-6 uger, før du får ægløsning igen, og hvis du har en gennemsnitlig cyklus på 28 dage, så vil din menstruation komme to uger efter ægløsning. Så når du får menstruation igen, så betyder det altså, at du er tilbage til normal cyklus igen efter aborten.

Overordnet kan man sige, at jo længere du var henne i graviditeten jo længere tid vil det også vare, før hCG er helt ude af kroppen, og din cyklus kan vende tilbage til normal igen. Det samme gør sig gældende, hvis din cyklus normalvis er meget lang eller hvis den er meget uregelmæssig.

Chance for at blive gravid igen efter spontan abort

Du kan blive gravid igen allerede fra to uger efter den spontane abort, og dine chancer for at blive gravid igen er lige så store, som hvis ikke du netop havde haft en abort. Graviditetschancerne afhænger derfor af mandens sæd og kvindens æg og ikke mindst hendes alder. 

Kurven herunder viser den gennemsnitlige månedlige sandsynlighed for at opnå en graviditet, der fører til fødslen af et levende barn, hvis man har sex/bliver insemineret ved ægløsning.

Det nederste tal er kvindens alder, og tallet til venstre er den statistiske sandsynlighed for graviditet.

Må man forsøge at blive gravid igen lige efter en ufrivillig abort?

Ja. Før i tiden blev man anbefalet at vente i 6 måneder med at forsøge på at blive gravid igen. Sådan er det også stadig i flere lande, ligesom WHO stadig anbefaler, at man venter i 6 måneder.  Men her i Danmark vil de fleste eksperter ikke finde det problematisk at forsøge på at blive gravide igen med det samme efter en abort.

En stor engelsk undersøgelse fra 2017 med data fra mere end 1 million kvinder viste faktisk, at chancen for at føde et levende barn steg, mens risikoen for lav fødselsvægt og tidlig fødsel faldt, hvis man blev gravid igen indenfor 6 måneder efter aborten. Der er altså ikke umiddelbart noget i forskningen, som tyder på, at man bør vente, og Sundhedsstyrelsens officielle holdning er, at der ikke er nogen medicinske fordel ved at vente en cyklus. 

Nogle foretrækker dog netop at vente en cyklus, så man efter menstruationen igen ved, hvor langt man er henne i sin cyklus og dermed også, bedre kan regne ud, hvornår man får den næste ægløsning, hvor der er chance for graviditet igen. 

 

Indlægget er lavet i samarbejde med Gravidtid.dk

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

  • 23/4-2025

    Kan alkohol påvirke mandens fertilitet?

    Alkohol kan påvirke mænds fertilitet ved at forringe sædkvaliteten og forstyrre hormonbalancen. I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan alkohol påvirker...

  • 22/4-2025

    Hvordan kan mænd øge deres sædkvalitet: Effektive tips og råd


    Vil du vide, hvordan mænd kan forbedre deres fertilitet naturligt? I denne artikel dykker vi ned i de vigtigste årsager til lav...

  • 21/4-2025

    Stress og hormoner: Forstå sammenhængen og find løsninger

    Hvordan påvirker stress din hormonbalance – og hvad kan du gøre ved det? I denne guide dykker vi ned i sammenhængen mellem...

  • 20/4-2025

    Træning for hormonbalance: Sådan opnår du bedre velvære

    Vil du støtte din hormonbalance naturligt? I denne guide lærer du, hvordan målrettet træning, nærende kost og små livsstilsændringer kan styrke din hormonelle sundhed,...

  • 18/4-2025

    Forståelse og pleje af livmoderhelse: En guide til kvinders sundhed

    Livmoderens sundhed er afgørende for kvinders velvære, fertilitet og hormonbalance. I denne guide lærer du, hvordan livsstil, kost og regelmæssige undersøgelser kan...

  • 17/4-2025

    Hvad Er Tegn På Lav Fertilitet Hos Mænd?

    Hvad er tegnene på lav fertilitet hos mænd – og hvad kan man gøre ved det? Denne guide giver indsigt i symptomer, årsager og...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen