FRI FRAGT PÅ ALLE ORDRER

Guide til ægløsning: Brug ægløsningstest til at ramme dit fertile vindue

Du er mest frugtbar, når du har ægløsning. It’s as simple as that. Alligevel kan det være en svær opgave at vide helt præcist, hvornår i din cyklus du har ægløsning. Ægløsningstests viser dig de få dage i løbet af din cyklus, hvor du er allermest fertil. Dermed kan ægløsningstests også være med til at øge dine chancer for at blive gravid.

Kvinder i den fødedygtige alder har ægløsning hver måned. Det betyder, at en af de to æggestokke frigiver et æg, efter det er blevet modnet i æggestokkene. Når det lille æg, der måler cirka 0,15 cm, frigives, bliver det fanget i kvindens æggeleder, og nu begynder en rejse på gennemsnitligt 5 dage, før det når ned til livmoderen. Processen fremmes af det ægløsnende hormon LH (lutein hormon), som stiger markant 24-36 timer inden ægløsning.

Det er nu chancen er der for graviditet, hvis ægget indenfor 24 timer efter ægløsningen møder en sædcelle, som lykkes med at trænge ind i ægget og befrugte det. 

Kvinde kend din cyklus

Kvindens menstruationscyklus kan variere fra 21 dage og helt op til 35 dage. Fordi menstruationscyklussens længde er individuel fra kvinde til kvinde, er ægløsningstidspunktet det også. Det er helt normalt. Ægløsningen kan forekomme lige fra 11 til 21 dage efter sidste menstruations start.

Timingen og cykluslængde er altså vigtig, når du gerne vil være gravid. Ægløsningen sker ca. 14 dage før starten på næste menstruationsblødning, hvilket er på dag 14 ved en cyklus på 28 dage eller dag 21 ved cyklus på 35 dage. Der er størst chance for at blive gravid ved samleje i de 3 dage op til ægløsning.

Hvis du har svært ved at præcisere hvornår din ægløsning er, kan du evt. benytte en ægløsningsberegner. Her indtaster du blot datoen for den første dag i din sidste menstruation, samt hvor mange dage din månedlige cyklus er. Herefter udregner ægløsningsberegneren det optimale tidspunkt for samleje.

Der findes også forskellige app's der kan hjælpe med at beregne det. Og du kan også benytte ægløsningstest til at præcisere det. 

Positiv ægløsningstest: Hvornår er det bedst at have sex? 

Ægløsningstesten måler koncentrationen af ægløsningshormonet LH. Det vil sige, at når testen bliver positiv, så får kvinden ægløsning indenfor de næste 24-36 timer. Derfor er det vigtigt at have samleje i denne periode, da chancen for graviditet er størst i 2-3 dage op til ægløsning.

Dyrk regelmæssig sex, også når du ikke har ægløsning. Sædceller kan overleve i æggelederne og livmoderen i seks dage. Så hvis I har sex i fem dage op til ægløsningen og 24 timer efter, vil sædcellen være i stand til at kunne befrugte et æg.

Læs også vores guide til naturlig fertilitet, der giver indblik i hvad du selv kan gøre for at forbedre din fertilitet.

Hvordan ser en positiv ægløsningstest ud?

Hvis din ægløsningstest viser to streger, og teststregen (T) er kraftigere eller lige så kraftig som kontrolstregen (C), så har du en positiv ægløsningstest. Nedenfor er billede af en positiv ægløsningstest.

 

En positiv ægløsningstest betyder, at din ægløsning kommer indenfor de næste døgn.

Når ægløsningstesten næsten ser positiv ud, men stadig er negativ

Mange oplever, at ægløsningstesten næsten ser positiv ud, og kommer i tvivl om, hvorvidt den måske er positiv. Det kan især ske, når stregen i testfeltet (T) næsten er lige så tydelig som stregen i kontrolfeltet (C). Men så længe teststregen ikke er lige så tydelig eller mere tydelig end kontrolstregen, så er ægløsningstesten altså negativ. Nedenstående ægløsningstest er dermed negativ:

En kontrolstreg, der næsten er lige så tydelig som teststregen kan dog være en tydelig indikator på, at du er tæt på at have ægløsning. Derfor kan du med fordel teste igen snart for at være sikker på at fange den positive ægløsningstest og sikre, at du har ægløsning. 

Ovenstående blogindlæg er lavet i et samarbejde med gravidtid.dk der har et stort udvalg af bl.a. ægløsningstests.

🌿 Drømmer du om at blive gravid, eller ønsker du at forbedre din fertilitet?

Vi er her for at støtte dig på din rejse mod forældreskab! 🤰💚

Vi tilbyder en gratis 1:1 fertilitetssamtale med en af vores erfarne eksperter, hvor vi sammen finder frem til de fertile fokuspunkter, der passer til dine unikke behov og mål.

Vores team er klar til at hjælpe dig med råd og vejledning om alt fra kost og livsstil til kosttilskud og fertilitetsforberedelser.

Klik på linket for at booke din gratis samtale i dag, og lad os tage det første skridt sammen mod dit ønske om familieforøgelse. 🌸

Roar — blog

Velkommen til RoarBlog

På vores blog deler vi viden, meninger og generel begejstring om, hvad det vil sige at leve et sundt liv. Vi håber, du vil få lige så meget ud af at læse vores posts, som vi har fået ud af at skrive dem.

  • 3/5-2025

    PCOS og Fertilitet: Hvordan Det Påvirker Din Graviditetsrejse

    PCOS (polycystisk ovariesyndrom) er en af de mest almindelige hormonelle lidelser hos kvinder og kan have stor betydning for fertiliteten. Tilstanden påvirker ægløsningen og...

  • 2/5-2025

    Fertilitet og kosttilskud: Nå du gerne vil være graviditet

    Fertilitetsfremmende kosttilskud kan være en værdifuld støtte for både kvinder og mænd, der ønsker at optimere deres chancer for graviditet. Denne artikel...

  • 1/5-2025

    Hvornår Er Man Mest Fertil: En Guide til Din Fertilitetscyklus

    Hvornår er man mest fertil? Denne guide hjælper dig med at forstå din fertilitetscyklus, hormoners rolle og hvordan du kan identificere dine mest frugtbare...

  • 30/4-2025

    Ovulation og Graviditet: Forståelse af Din Cyklus

    Ovulation spiller en central rolle i kvindens menstruationscyklus og fertilitet. Ved at forstå, hvordan og hvornår ægløsningen sker – samt hvilke tegn kroppen sender...

  • 29/4-2025

    Vitaminer og Mineraler til Mænd: Forbedring af Sædkvalitet

    Vitaminer og mineraler spiller en central rolle i mænds fertilitet og sædkvalitet. I denne artikel gennemgår vi, hvordan næringsstoffer som zink, selen, vitamin C...

  • 28/4-2025

    Mandlig Infertilitet: Årsager, Diagnoser og Behandlingsmuligheder

    Mandlig infertilitet er en overset, men udbredt udfordring, der rammer mange par i fertilitetsforløb. I denne artikel dykker vi ned i de primære årsager...

1/6

Se alle artikler

Good things will happen